miercuri, 12 noiembrie 2014

Grea misie, misia de președinte...

Că tot vorbeam acum ceva vreme de hărțuire verbală, cred că și-a spus karma cuvântul și mi-a arătat și mie ce înseamnă să te simți hărțuit de vorbele unor oameni. Cu toate că nu mi s-a întâmplat pe stradă, ci în mediul online, m-am simțit o paria a societății contemporane și actuale pentru că am îndrăznit să spun că nu îmi place deloc de favoritul  multor  unor prieteni de-ai mei facebook-enești. Și cum să nu îmi placă mie de el? Că el o să facă, o să dreagă, o să schimbe schimbarea și o să transforme România în ce n-a văzut Parisul. Permite-ți-mi, dragilor să mă îndoiesc, ba chiar să vă contrazic, încercând, de dragul și pentru amuzamentul publicului care mă citește să vă bat cu prorpriile voastre arme  sau să încerc să vă desființez argumentele.

Am selectat din varii articole și din statutusurile pe care le întâlnesc zilnic, la orice oră din zi și din noapte, pe wall-ul meu de facebook, cele mai bune 5 glume atuuri ale lui Johannis sau cele mai mari pui față de Monta, față de care, eu ființă fără suflet și viitor șoim al patriei lui Ponta, aș dori să am un punct de vedere.
1.Am găsit pe hotnews un articol care zicea că e foarte nasol că Ponta a organizat în Republica Moldova un autocar pentru oamenii care au cetățenie română și vor să voteze. 

Pe măsură ce citeam, eu tot căutam greșeala. Mă așteptam să fie vorba de un preot, să fie vorba de o altă entitate care influențează decizia alegătorilor sau de niște bani în joc. Dar nu. Marea știre e că Victor Ponta are autocare pentru a transporta oamenii cu cetățenie română la vot. Oribil. Dar, pe de altă parte, nu tot voi vă văitați că Ponta a făcut rahatul praf acum aproape două săptămâni cu românii din diaspora care, săracii, voiau să voteze și nu au putut? Acum că duce românii din diaspora la vot cu autocarul nu e bine. E de porc și de rahat. Și apropos, în calitate de comunista care sunt și mă aflu, din moment ce o să îl votez pe Ponta, eu aș vrea ca românii din diaspora care și-au obținut dreptul de muncă în țara în care sunt, să nu mai aibă drept de vot în România. Pentru că mi se pare nedrept ca un om care e bine merci atât de departe de țara asta și de problemele ei să poată să îmi decidă mie viitorul aici. Ai plecat, nene? Pe-aici ți-i drumul. Că nu de bine ce ți-era ai plecat, dar nici de bine ce o să îi meargă țării o să te întorci. Nu e corect ca oameni informați doar de la posturile care transmit selectiv informații despre țara noastră în străinatate să poată să decidă cine să îmi fie mie lider următorii 5 ani. Dar, mă rog... revenind la informația inițială. Cu autocarele e nasol. Foarte nasol. Mergeți, nene, în gumari sau în șlapi, pe jos, că nu vă cade rangul. Și așa, domnul Johannis nu prea vine el des pe la Cernăuți sau pe la Chișinău, așa că nu-i mare bai.

2. Un anume Alex Damian, pe feisbuc, a pus o poză cu Victor Ponta în prim - plan și cu Klaus Johannis în plan secund, iar descrierea pozei scrisă tot de domnul Damian este urmatoarea: Băi, nu știu cine a făcut poza asta dar e genială și mă uit la ea de câteva minute bune. Cum să vă spun eu, asta este harta României! Central și sud estic suntem reprezentați de acest Costel (mamă, ce frig e) îmbrăcat într-o canadiană ”bleomarin” și care poate fi foarte ușor confundat cu un bișnițar care îți vinde chitanțe la colț de stradă sau cu un absolvent de facultate cu un job bine plătit care n-are pic de imaginație în a-și alege o ramă de ochelari deși a dat o grămadă de bani pe ea. Când îl vezi, îți vine să-l întrebi ”Ce faci, coae?”. Mult mai la vest, în ceață și departe (că n-avem autostrăzi), stă un domn, îmbrăcat la costum, palton croit, cravată, bărbierit și cu freza făcută. Simți mirosul de colonie, pare că are simțul răspunderii, se respectă, e străin. Nu vorbește mult, nu-l înțelegi, dar îți vine să-i dai ”Bună Ziua”. Acest text este un pamflet. Orice asemănare cu realitatea nu este deloc întâmplătoare! :)))))”

Domnule Damian, care probabil dețineți această colecție de paltoane și sacouri scumpe și numai cu ele vă permiteți să ieșiți în văzul lumii, să știți că pe mine m-ați jignit. Adică ce încercați dumneavoastră să transmiteți prin nereușita metaforă cu harta României este că noi, toți locuitorii, din centrul și sud - estul României, care mai purtăm și geci din când în când, suntem toți niște Costei care vând chitanțe la colț de stradă? Sau că avem bani, dar suntem lipsiți de creativitate?
 Citind mai departe boema dumneavoastră descriere, îmi spuneți că Johannis e un bărbat...mă scuzați,... un domn îmbrăcat la costum, palton croit, cravată, bărbierit și cu freza făcută. FREZA FĂCUTĂ. Această expresie nu e meritoasă pentru un susținător al unui domn care are haine de arătat, cum e domnul Johannis, desigur. Simți mirosul de colonie (băi, ești nebun? Prin poză, pe facebook așa? Ce plug-in ai, COAIE, că vreau și eu să simt mirosuri prin ecranul de la laptop), pare că are simțul răspunderii (colonia sau domnul?), se respectă (măcar el pe sine, că alții... ), e străin. E STRĂIN. Nu vorbește mult, nu-l înțelegi, dar îți vine să îi dai bună ziua. Păi dacă nu îl înțeleg, de ce să îi mai dau bună ziua? Și nu, nu îmi vine să îi dau bună ziua lui Klaus Johannis. Nu mi se pare vecinul ăla vesel care pare să iubească toți copiii și să stea la povești cu tinerii, ba dimpotrivă mi se pare fix omul care îmi va bate în țeavă în fiecare sâmbătă seară când vor veni prietenii mei în vizită. Și, oricum, mi-a fost reproșat că îmi aleg liderul țării în funcție de câte calități de lider are respectiva persoană (ceea ce nu e bine, pentru că oratoria și diplomația nu sunt bune, ci Mutulică din Albă - ca - Zăpada ar fi președintele ideal). Dar voi vă alegeți președintele în funcție de ce palton are, dacă are freza făcută sau dacă are costum și nu doar cămașă? De ce să picați în ridicol? Ridicolul nu se pupă deloc cu imaginea de om cu costum, palton și altele din categoria asta. Nu e corect să mă certați pe mine că vreau un președinte spontan, diplomat și care să fie un bun orator și apoi să îmi explicați cum eu sunt nașpetă că stau în București și vând chitanțe la Obor și Johannis e tu dă bi dă best pentru că l-au îmbrăcat alții bine. Și apropos... dacă stau să vând chitanțe la Obor, e tot din vina liderilor pe care voi, fani ai paltoanelor, mi-i-ați ales până acum. 

3. Am tot auzit-o pe aia cum că „Dar Iohannis e neamț!”
Mă bucur nespus pentru dânsul. Să fie. Și noi suntem români, și Regina Elizabeth e britanică și Willmark e columbian. Am auzit că e foarte tare în Columbia. Oameni calzi, veseli, care dansează mult și știu să se simtă bine. Eu zic să îl votăm pe Willmark data viitoare, că dacă ne bazăm pe stereotipuri, columbienii chiar sunt mai mișto decât nemții. Dar, permite-ți-mi să vă întreb ceva: „ de unde până unde e neamț?” Că cică e născut și crescut în Sibiu, a studiat la Cluj, deci nu îmi dau seama de unde l-ați reinventat și rebranduit ca împărțind naționalitatea lui Angela Merkel. Faptul că e sas, nu e echivalent cu faptul că are mentalitate germană. Că școala de la Sibiu nu e școala de la Frankfurt. Și, apropos, doar să nu uitați că și Hitler a fost neamț. Și a pornit cu mai puțini fanatici în spate decât NEAMȚUL de Johannis. 

4. SOC!! Anca Boagiu se iubește cu foc și patimă cu Mircea Cărtărescu.
 Sau, cel puțin, eu asta cred, din moment ce pe profilul stimabilei de facebook există o poză cu fața total inexpresivăa lui Mircică și cu cu un citat chiar din dânsul, zicând așa„DE ACUM , IOHANNIS SAU NIMIC! Îndemn pe toată lumea care are încredere în mine să-l voteze, în turul al doilea, pe Klaus Iohannis, un om incomparabil mai bun decât oponentul său. Nu mai e timp de nuanțări și dubii. Avem de ales între bine și rău, între vest și est, între spațiu multicolor și gri”.Domnule Cărtărescu, nu vreau acum să fiu rea și să întreb care sunt oamenii ăia care au încredere în dumneavoastră, dar bănuiesc că sunt mulți de simțiți nevoia să îi mânați până și pe facebook. Până și pe profilul de facebook al doamnei Boagiu. Să zicem că eu am încredere în dumneavoastră. Să presupunem, prin absurd, că oamenii capabili să scrie pagini întregi fără să spună nimic, sunt noii formatori de opinie. Îmi ziceți că Iohannis e mai bun decât oponentul său. Nu ați vrea să vă desprindeți un pic de ambiguitatea care vă caracterizează operele literare și să îmi spuneți și la ce e mai bun? Că dacă își leagă șireturile de la pantofi mai repede ca Ponta sau e mai bun la întins rufe la uscat nu mă ajută. Și oricum... sfatul acesta al dumneavoastră, nu face decât să descopăr mai multe nuanțe și să ma trezesc cu mai multe dubii. Nu, domnule Cărtărescu. Zău că nu! .

5.Mi s-a zis ieri că Ponta e comunist și a fost crescut de Iliescu și de aia nu e bine să fie el președinte.
Aici, nu îmi rămâne altceva de făcut, decât să mă întorc la vorbele mamei. Ponta a fost crescut de Iliescu. O.K. Și Iohannis a fost crescut în spiritul democrației pure? Nu este tot un produs al comuniștilor și al C.A.P.-urilor? Nu și-a tocit coatele pe aceleași bănci comuniste ale școlilor comuniste, la fel ca alți comuniști? Uitați-vă un pic la ce se întâmplă pe plan extern. Dar doar un pic. Chinezii o duc bine. Și alte țări puternice colaborează cu ei pe mai multe planuri. Și și țările alea o duc bine. Dar nu... nouă ne trebuie un pseudo-neamț cu democrația în sânge ca să ne salveze? Să ne salveze de ce? De a ne transforma definitiv și irevocabil într-o piesă a lui Caragiale? De a ne găsi scrisoarea pierdută? Și prin scrisoarea, vă rog să înțelegeți speranța. 

De ce aveți impresia, dragii mei, că el este acest pogorât din cer? De ce vreți să alegeți ca președinte al României un om care nici măcar nu știe cât este PIB-ul României și alte cifre importante? De ce să vreți să vă fie președinte, un mototol, un om încet și închis și un om care atunci când este întrebat de ce ceilalți profesori nu au aceeași avere ca și el, el răspunde franc „pentru că au avut ghinion!”. Au avut ghinion, domnule Iohannis? Dar, soacra dumneavoastră cu pensia ei de 350 de lei pe care o tot menționați la televizor, nu a avut ghinion? Știți oare, domnule Iohannis, ce este aceea empatie? Dacă da, nu ați vrea să vă lărgiți un pic spectrul și să empatizați și cu profesorii care mor de foame? Eu nu vă vreau ca președinte. Nu m-ați convins să vă votez, cum nu m-ați convins nici că sunteți în stare să fiți președinte, în adevăratul sens al cuvântului. România nu e Sibiu. E un pic mai mare, mai problematică și cu oameni diferiți, cu dorințe diferite pe care mi-e teamă că dumneavoastră, domnule Iohannis, nu prea le înțelegeți. Că așa suntem noi... am avut ghinion.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu